“Nova srpska muzika za violončelo” ujedinila najznačajnija imena umetničke muzike

Projekat Nemanje Stankovića “Nova srpska muzika za violončelo” nastao je iz jednostavne ideje umetnika da proširi (do tada skromnu) srpsku literaturu za violončelo, instrument sposoban da kroz različite kompozicione i izvođačke tehnike ispolji najrazličitije ljudske emocije.

Ideja vodilja projekta “Nova srpska muzika za violončelo” jeste da, kroz vizuru osmoro autora umetničke muzike, budućim generacijama ostavi trag današnjeg vremena u kome živimo, stvaramo i borimo se za kulturu, tako neophodnu za identitet svake nacije.

Šest dama Dragana Jovanović, Anja Đorđević, Nataša Bogojević, Irena Popović, Ivana Stefanović, Milica Ilić, kao i dvojica gospodina Ognjen Bogdanović i Igor Andrić, figure su koje čine srž ovog projekta. Oni su cenjeni kompozitori, različitih generacija, ali i muzičkog rukopisa, koji su svesrdno dali podršku “Novoj srpskoj muzici” time što su iz svog pera iznedrili bisere violončelističke literature.

Gošće u okviru projekta su umetnice Sandra Belić, violončelistkinja i redovna profesorka na FMU u Beogradu; Tijana Milošević, violinistkinja, docentkinja na FMU u Beogradu i koncert-majstor Beogradske filharmonije i Maja Mihić, pijanistkinja i vanredna profesorka na FMU u Beogradu i članica trija “Pokret”.

Neke od kompozicija koje su deo projekta već su predstavljene na koncertnim podijumima.

Kompozicije “Memory 1” Dragane Jovanović, Etida “Scappare” Anje Đorđević i “Balada (za Vlastu)” Ognjena Bogdanovića premijerno su izvedene na koncertu u “Studiju 6” koji je uživo prenosio RTS3, kao i Treći program Radio Beograda.

Studio 6: Nova srpska muzika za violončelo

“Mala otkrovenja” Ivane Stefanović za dva violončela premijerno su izvedena na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine, u okviru festivala “BUNT” novembra 2019. godine.

“Sasvim običnu svitu” Milice Ilić prvo je čula publika u sali Beogradske filharmonije 26. juna 2019. godine.

Kompozicija “Pjenije” Nataše Bogojević, naše kompozitorke koja već godinama živi i stvara u Čikagu (SAD) uvrštena je u program ovogodišnje Tribine kompozitora u Beogradu, gde će biti premijerno izvedena.

Etida “Scappare” Anje Đorđević apsolutni je hit klasične muzike i neizostavni je deo programske šeme kanala RTS3. Za ovu kompoziciju snimljen je i video spot, čiju je realizaciju podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

SCAPPARE for cello solo by Anja Đorđević / Cello: Nemanja Stanković

Projekat “Nova srpska muzika za violončelo” se konstantno širi i razvija. Trenutno je u toku realizacija CD izdanja na kome će se naći osam kompozicija pomenutih autora. Pored objavljivanja CD-a, u planu je i izrada video spota za kompoziciju “Memory 1” Dragane Jovanović, koji će realizovati cenjeni vizuelni umetnik Miša Obradović.

Preuzeto sa: www.originalmagazin.com